14 Oct 2011

kosong


mengapakah kamu menyuruh orang lain (mengerjakan) kebajikan, sedangkan kamu melupakan dirimu sendiri, padahal kamu membaca kitab (taurat)? tidakkah kamu mengerti?

dan mohonlah pertolongan (kepada ALlah) dengan sabar dan salat. Dan (salat) itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyuk.

(yaitu) mereka yang yakin, bahawa mereka akan menemui Tuhan-nya, dan bahawa mereka akan kembali kepadaNya.

[2:44-46]

isi video di atas mungkin punca masalah dibawah

teringat daurah yang lepas. tentang qudwah. 
contoh teladan yang baik. bagaimanalah kita memperkatakan sesuatu tanpa kita mengamalkannya

dalam mengahadapi kehidupan sehari-harian, bagaimana akhlak kita dengan orang lain?
tutur kata kita, perlakuan kita. 
sudah pasti Rasulullah adalah teladan kita
dan recall semula, sehari-harian, bagaimana percakapan kita dengan orang sekeliling,
bagaimana cara kita mengawal emosi
bagaimana cara kita handle situasi

jauh lagi rasanya... 

down habis sekarang
aku sering membuat kesimpulan, jika hati tak terjaga, pasti akan terlahir dengan kata-kata kita

hati yang sifatnya di bolak-balikkan.
suatu hari, masa dalam perjalanan ke lab. di atas bas.
tetiba seorang lelaki duduk di sebelah

"maaf ya mbak" katanya

aku angguk kecil. 
tetiba dia membuka soalan yang aku kurang dengar
"sorry?" kataku 

dan banyak soalan-soalanya sampai ke soalan yang aku kurang selesa lebih bersifat peribadi
bermula dengan pekerjaan ayah,

dan...

"sudah ada pacar?" senyum sedikit

aku angguk saja.

"orang mana, di sini? atau di sana?"

errr.. "di sana" -_-!!! ya aku tahu itu tipu. tapi ini kira satu cara perlindungan diri kot

"jadi, jarak jauh. apa kuat percintaan jarak jauh..kamu kuat?"

"insyaALLAH.."

dan aku terus memandang tingkap dan sambil membaca. hilang rasa untuk berbicara. beginikah caranya bergaul dengan orang-orang luar?

lagipun, pacar itu boleh jadi sesiapa saja. mungkin Allah, rasulullah, ibu bapa?

inche tahu tak yang boyfren tu bukan cara hidup kita? kredit

bagaimana kita bersama dengan rakan-rakan sekerja.

atau dengan pesakit yang berlainan jantina

atau dengan pekerja-pekerja hospital

atau orang yang tidak sengaja kita jumpa di mana-mana.

adakah kita betul-betul bawa satu imej yang benar-benar baik. dan terbaik

okay atau yang paling dekat, kawan-kawan rumah sendiri?
dengan akhwat sendiri. cara cakap dan layanan adakah yang terbaik
atau ketika mereka berpenat-penat, adakah kita di samping sudah cukup membantu menghilangkan lelah mereka
jika mereka punya masalah, adakah sudah menjadi pendengar terbaik
kadang-kadang kita terlalu memerhatikan kehidupan luar, terlupa dengan mereka-mereka yang senantiasa di sisi kita. tidak kira susah mahupun senang.
mereka yang mengenali sejak kita dari kosong dan lebih bawah dari itu, dan bersama-sama mendukung satu sama lain untuk mendaki

maaf ukhtiku sekalian, sebab tak jadi yang terbaik buat kalian. kurang menghargai kalian.

‎"indeed, language is difficult to put into words" (authors, 1991)

4 comments:

Puding Karamel said...

salam liyana
indeed, mmg pertanyaan wajib masyarakat kepada gadis2 kan...
dah berpunya, ada pacarnya.. n so on

klo dlu akk milih kata tade, pastu close case.biar derang tau prinsip kta.
hehe, syukur tade la derang kaco gile2, takat minat2 gitu je.

some people chose to do as liyana did, claim other, for protection
boleh je jugak...
semoga kita berjaya bawa imej yg kita claim kita bawa
huhu...

hansuke said...
This comment has been removed by the author.
Liyana said...

salam kak Puding Karamel

itulah, saya punya shahadatul haq tak settle lagi rasenya. tapi itu kalau pada orang-orang yang kita sering jumpa,
cemana macam situasi di atas. orang yang tetiba je datang.

saya memilih untuk melindungi diri dengan cara itu, walhal kan. jika ALlah ada dengan kita tak perlu takut pun kan. cakap je apa yang kita pegang

"semoga kita berjaya bawa imej yg kita claim kita bawa"

insyaALLAH :)

Puding Karamel said...

wahaha...baru je prasan komen liyana.x f/up lak.

ntah, yg passerby tanya pon akk jawab bende sama. derang paham ke idak, ntah.haha...

-drp org yg still struggle nk cari ntah ape bende imej yg dia claim dia bawa-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...