19 Sep 2011

aib

 
Menutup ‘aib masa lalu berbeza dengan berdusta. Sangat tercela bagi seseorang membuka ‘aib yang telah ditutupkan oleh Allah, meskipun tentang dirinya sendiri. Kalau taubat sudah menghias hidup, mengapa mengungkit lara yang telah Allah ampunkan dosanya? Saat tersedar adalah saat paling nikmat untuk menyedari betapa besar kasih Allah. Betapa mahal harga taubat yang menghapus semua kesalahan.
[Salim A. Fillah]

6 comments:

anis shafikah said...

yana,

somehow rasa terkesan sangat baca.dush kena sebijik utk kita yg kadang2 down & 'lupa' Dia tu Maha Pengampun lagi Penyayang.

it is a bless to be forgiven & kita sepatutnya appreciate nikmat umur yg Dia pinjamkn ni & nikmat aib yang ditutup Dia ni dgn berusaha dgn kuat lagi untuk jd hamba yang sebenar-benar hamba kan.

oh ada bait-bait zikir dalam zikir harian kn minta Dia tutup aib kita.esp di hari perhitungan nnti.Allahu~

jazakillah yana.nak pinjam quote ni <3

salam sayang

arissa myana said...

salam wbt

tringt pesan mama syimah lewat hari2 trakhir yuyu bersama.
mungkin kadang-kala rasanya mcm best je nk share masa lalu, masa lampau yg kelam, sedang Tuhan sudah menutupnya bg kita. aib itu.
Dia lebih tahu tuntutan pada masa hadapan yg tidak mmpu disandarkan pd silam kita.

ya, mungkin kalau tidak kerana silam yg jelek itu, tiada kita yg begini hari ini, kan?

it's just that, betul sgt apa yg pkcik salim tu kata. enough said.

smoga Allah pegang kita terus dan kita juga smakin kuat brtaut pada taliNYA... amin

mish u la...
tc eh **,

Liyana said...

anis: maaf anis sebab baru reply komen, sebab ada puting beliung menyerang saya semenjak dua menjak ni. betul anis, kadang2 tu sebab terlalu teringat2 kan past yang buat kita tak bergerak kemana2 kan, rahmat Allah tu patut kita sentiasa ingat dan hargai. tq anis sebab ingatkan

tu bacaan dalam solat anis, setiap hari dan waktu kita minta sebenarnya, kan?

salam sayang anis! <3

Liyana said...

muna: kak syimah memang selalu bagi ayat meletops kan. teringat masa beliau datang sini dan mengeshare (?) sepatah dua kata yang banyak tapi mengezass diri ini. T____T dan buat saya terfikir selalu2

tq sebab selalu ada di sisi :)

yang benar,
si comot

Anonymous said...

I'm not sure where you are getting your info, but great
topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.
Thanks for wonderful information I was looking for this info for my
mission.

my blog post: driveway pavers in Lake Sarasota area

Anonymous said...

First of all, wireless home security cameras are cheap.
Then click on the properties option and then the security tab after the dialogue box opens.
Cow bells are great because they're loud and don't require any type of
energy.

My homepage ... honeywell cctv

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...