13 Sep 2011

semangat

setiap tahun pada bulan ramadhan ada satu azam yang susah nak buat iaitu, menghafal alquran. sekurang-kurangnya surah-surah dalam juzuk amma. tapi progesinya sangat perlahan. serius, lam-bat sa-ngat.

tapi sejak tengok video dukumentari koran by heart baru-baru ini, semangat menghafal itu semakin berkobar

makanya saya membeli ini semalam semasa singgah ke kedai buku lepas pulang dari lab;




harga satu 50 ribu rupiah (+/- rm18). kalau di kwitang, jakarta mungkin lebih murah. tapi 50 ribu itu rasanya macam dah kira okay lah.

saja nak bagi diri sendiri semakin bersemangat dan rajin selepas dapat alquran hafalan yang baru.. satu je syaratnya, harus istiqamah. 

diri sendiri, sila berdisiplin.

di penanda buku ada tertulis sesuatu yang sangat sangat mengesankan;

Aku mengeluhkan buruknya hafalanku.. "jauhilah maksiat," pesan guruku, "kerana ilmu adalah cahaya. Dan cahaya Allah bukan untuk pelaku dosa." 
[Imam syafi'i]

dan ini..ini.. sangat mencarikkan jiwa raga.

TT_____TT

okay itu saja. selamat menghadapi hari baru!

4 comments:

arissa myana said...

salam ayan

ehehhh

target mcm slalu lari kn...? hailaa
tpi bagus nya ada QA hafalan tu. motivasi utk diri

smoga mndapat apa yg diimpikan

smoga Allah kekalkn kita istiqamah selalu ;)

love u peep ^^

Liyana said...

wsalam unam (sebab salah eja nama saya hihi)

itulaaaahhhh target selalu lari. nak kirim ke? bolehhhh! tapi hari tu janji nak belikan tafsir zilal dan AQ wanita juga kan. haha banyak betul

tq!:)

love u more!

arissa myana said...

alaaaahhhh
salah eje pun kne balas sama juga eh? hehehee

oh, x pe kot
tafsir zilal je dulu inshaALLAH ;)
yg lain, can wait inshaALLAH kalau masih ada saya la.. **,

Liyana said...

haha semestinya!

okay, insyaALLAH. -_-"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...