23 Nov 2010

kering



satu hari seorang kakak dari malaysia, bertanya kepadanya semasa sesi 'bulatan' mereka.

"kenapa ukhti masih berada dalam dakwah tarbiyah?"

dia cuba mengelak. kerana pada waktu ini tiada satu pun perkataan yang dia rasakan begitu persis dengan apa yang dirasakan sekarang. dia malu kerana sebelum ini semangatnya yang berkobar sebelum memasuki dunia sebenar ini, dia bertekad, tidak akan futur. tidak mahu jatuh walau sedikit.

silap, ia tidak mudah. ternyata hati itu boleh berbolak balik lebih dahsyat dari air yang menggeledak. dan ternyata down itu boleh jatuh hingga ke tanah dan lebih bawah dari itu, mungkin ke tahap negatif. di mana hadith ghulam untuk diaplikasi?

dia malu kerana dia sedang kaku dan hatinya kering. kata seorang akhi, bergeraklah biarpun merangkak.

menghadapi dan melalui fasa diri di'robot'kan dan fasa 'kitaran bodoh' benar-benar menyakitkan. tiada ruhnya dan hanya letih bersisa hingga dini hari.

"usrah beri saya life"

titik.

"Mungkinkah sebenarnya pengorbanan kita terlalu sedikit hingga ujian yang kita hadapi terasa berat?"

5 comments:

everlasting said...

salam,,

"kami sedari jalan ini penuh onak dan duri"..song shautul harakah...

akak,,sy pon xnk jd robot dkwh,,jum kte jgn jd cm robot,,penat robot tu^

~rndu akak2 bndg~

Iris said...

Salam Lyana.

Semoga sihat.

"Mungkinkah sebenarnya pengorbanan kita terlalu sedikit hingga ujian yang kita hadapi terasa berat?"

Kata-kata ini buat saya berfikir.

dibby bus-bus said...

salam..

juz nk bg tips..mungkin cm x bes pun..
tapi bile tgh down, byk kan mase berkumpul dgn org2 soleh.. insyaAllah

p/s: byk jugak ek robot yg bru dilahirkan..hehe ;p

dolat said...

tau tak aku dah jadi follower kau?

Liyana said...

everlasting: ijan :) hari tu datang bandung tak singgah. akak dah siap2 masak2 dah ingatkan sempat nak singgah rumah.

bila kita boleh sharing lagi. tunggu HAMKA mungkin? :)

IRIS: wsalam..sihat. kamu?

dibby busbus: wsalam dib. terima kasih untuk tips tu. mana ada macam tak best. best je! jika saya kesana boleh jumpa salam2 beberapa minit dah kena balik bandung macam hari tu.

p/s: kat sana pun banyak robot dilahirkan juga? :p

dolat: tahu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...